Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrectomy)
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Tüp mide ameliyatı, obezite cerrahisinde en sık uygulanan prosedürdür. Alınan gıda miktarını azaltmaya yönelik uygulanan bu mide küçültme ameliyatının düşük düzeyde de olsa gıda emilimini azaltma etkisi de bulunmaktadır.
1980’lerde ilk olarak Duedonal Switch (Sleeve Gastrectomy ve Gastric By-Pass işlemlerini birleştiren bir prosedür) ameliyatının bir parçası olarak açık ameliyat şeklinde uygulanmaya başlayan tüp mide ameliyatı, 90’larda kapalı ameliyat şeklinde laparoskopik olarak uygulanmaya başladı ve popülaritesi arttı. Önceleri Gastrik By-Pass için ön aşama olarak kullanılan tüp mide ameliyatı, birkaç yıl içerisinde tek başına obezite tedavisinde kullanılan bir prosedür olarak bariatrik cerrahide yerini aldı. Laparoskopik cerrahi ile uygulanan, dolayısıyla daha az yara izi, daha az yatış süresi, daha hızlı iyileşme gibi birçok avantaj sağlayan bu operasyon zamanla en sık uygulanan bariatrik cerrahi prosedürü haline geldi.
Mide küçültme ameliyatı midenin yaklaşık %80’lik kısmının çıkarılıp alınarak mide hacminin küçültüldüğü ve böylece alınan gıda miktarının azaltılarak kilo vermenin sağlandığı bir işlem. Türkiye’de tüp mide ameliyatı olarak adlandırılmasının sebebi ise midenin kalan kısmının uzun ince bir tüpe benzemesidir. Bu isimden dolayı mide içerisine bir tüp yerleştirildiğini düşünenler olsa da mideye herhangi bir şey yerleştirilmemektedir. Midenin alınan kısmında yer alan Fundus dediğimiz bölge ise midenin açlık hormonu (Ghrelin) salgılayan bölgesidir. Tüp mide ameliyatında mide hacmi küçüldüğü için daha az yemekle doymanız sağlanırken öte yandan da Fundus bölümünün alınmasıyla açlık hissinin azalması sağlanmaktadır.
Tüp Mide Ameliyatıyla Kaç Kilo Verilir?
Tüp mide ameliyatı sonrasında hastaların fazla kilolarının %60’ını kaybetmiş oldukları bilinmektedir. Hastaların VKİ değerleri ve bizim tüp mide ameliyatı yaptığımız hastalarımızın sonuçları göz önüne alınarak ortalama rakamlar vermek gerekirse; 1. ay sonunda ortalama 10-15 kilo, 1 yıl sonunda 40-50 kilo verilebilmektedir. Değerlerin hastadan hastaya değişebileceği unutulmamalı ve öncelikli amaç sağlıklı kiloya kavuşabilmek olmalıdır. Kilo kaybı ile beraber yandaş hastalıklarda da %50-80 oranında iyileşme gözlemlenmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?
Tüp Mide Ameliyatı obezite cerrahisi için gerekli şartları sağlayan 18-65 yaş arasındaki kişilere uygulanabilmektedir. Kısaca hatırlayacak olursak Vücut Kitle İndeksi 40 ve üstü olanlar, VKİ 35 üstü olup yandaş hastalığı bulunanlar ve VKİ 30 üstü olup kontrolsüz diyabeti olan kişilere tüp mide ameliyatı yapılabilir. Ayrıca tüp mide ameliyatı Gastric ByPass olması gereken süper morbid obez hastalarda Bypass öncesi ön aşama olarak bir miktar kilo kaybı sağlamak için de uygulanmaktadır.
Şunu da belirtmeliyiz ki; gerekli şartlar mevcut olsa bile tüp mide ameliyatı için kesin karar detaylı muayene sonrası doktorunuzun onayıyla verilmelidir. Toplumun bir kesimindeki yaygın kanının aksine, mide küçültme ameliyatı “Zayıflamak istiyorum, ameliyat olayım kolay yoldan kilo vereyim” diyen herkese yapılabilecek bir işlem değildir. Geri dönüşü olmayan bir işlem ve ancak sağlık için verilebilecek büyük bir karardır. Obezite tedavisinin son basamağıdır ve ameliyata karar verilmeden önce cerrahi dışı tüm basamaklar denenmiş olmalıdır. Tüp mide ameliyatı diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alamamış kişilere uygulanmalıdır.
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır? >