Obezite Cerrahisi (Bariatrik Cerrahi)

Obezitenin Cerrahi Tedavileri

Obezite Cerrahisi, Vücut Kitle İndeksi obezite ve morbid obezite sınırlarında olan kişilere kilo vermeleri, obezite ve obezite kaynaklı sağlık problemlerinden kurtulabilmeleri için uygulanan cerrahi prosedürlerdir.
Obezitenin “Çağın Hastalığı” şeklinde adlandırılmaya başlandığı günümüzde obezite cerrahisine, bir diğer adıyla Bariatrik Cerrahiye talep her geçen gün artmaktadır. Obezite konusunda toplumsal bilincin artmasıyla obezitenin basit bir “fazla kilo problemi” değil, ölümcül sonuçları olabilen ciddi bir sağlık problemi olduğu gerçeği artık daha fazla biliniyor. Böylelikle obezite cerrahisine “şişmanlık ameliyatı” ya da “zayıflamak için ameliyat masasına yattı” gibi sığ bakış açısı tarihe karıştı. İşin gerçeği obezite ve obezite kaynaklı birçok hastalıkla mücadele eden kişilerin öncelikli kaygıları estetik problemler değil sağlıklarına kavuşmak. Obezite hastası olan yani Vücut Kitle İndeksi 30 ve üzerinde olan kişilerin tedavi olmadan, diyet ve egzersiz gibi yöntemlerle kilo verebilme olasılığı yalnızca %2’dir. Dolayısıyla bu hastaların sağlıklı bir yaşam sürebilmek için tedavi olmaları şarttır.
Obezite cerrahisinde kullanılan prosedürler hastanın durumuna ve ihtiyacına göre değişiklik gösterir. Temel olarak “Alınan Gıda Miktarını Azaltmak” ve “Alınan Gıdaların Emilimini Azaltmak” amacıyla yapılan çeşitli ameliyatlardır. Günümüzde tüm prosedürler Laparoskopik yani kapalı ameliyat şeklinde yapılır. Obezite tedavisinde cerrahi prosedürlerin uygulanabilmesi için bazı genel şartlar bulunmaktadır.

Morbid Obezite varlığı, yani Vücut Kitle İndeksinin 40 kg/m² ve üzerinde olması
Vücut Kitle İndeksinin 35 kg/m² üzerinde olup, obeziteye bağlı bir veya birkaç yandaş hastalık varlığı (Tip 2 Diyabet, Hipertansiyon, Yüksek Kolesterol, Karaciğer Yağlanması, Eklem Hastalıkları, Nefes Darlığı ve Uyku Apnesi gibi)
Vücut Kitle İndeksinin 30 kg/m² üzerinde olup kontrolsüz diyabet varlığı
Bu şartları taşısalar bile, obezite cerrahisi prosedürlerinden herhangi birinin uygulanamayacağı hastalar şunlardır:
İleri derece kalp yetmezliği olanlar
Son 1 yıl içinde kalp krizi geçirmiş olanlar
Aktif kanser vakaları ve kemoterapi, radyoterapi gibi kanser tedavisi görmekte olanlar
Karaciğer Sirozu olanlar
Alkol veya madde bağımlılığı olanlar
Anestezi almasına engel herhangi başka bir sağlık problemi bulunanlar
Psikolojik problemleri bulunan veya ruhsal açıdan ameliyata hazır olmayanlar
Obezite cerrahisi uygulanabilecek kişilerin yaş aralığı ise 18-65 yaş arasıdır. Çok gerekli olduğu durumlarda 18 yaş altına ve 65 yaş üstüne de uygulanabilse de hastalar açısından bazı sorunlara yol açabilmektedir. 18 yaş altında obezite cerrahisi kararı alınmış ise operasyon mutlaka deneyimli bir cerrah tarafından yapılmalı ve gerekli konsültasyonlar sonrasında gerçekleştirilmelidir.

Obezite cerrahisi hakkında genel bilgilere sahip olduğumuza göre şimdi biraz da prosedürlerin detayına inelim. Sıklıkla uygulanan ve bizim de uyguladığımız ameliyatlar şunlardır:
Tüp Mide Ameliyatı >
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram